Skip to main content

Zwangerschap en magnesiumtekort

Tijdens de zwangerschap is er een hogere magnesiumbehoefte. Je lichaam heeft voor de groei van de baby 20 tot 40% extra magnesium nodig. Bij een tekort aan magnesium is er een verhoogde kans op complicaties voor jou als moeder, maar ook voor de kleine in jouw buik. Daarnaast wordt extra magnesium ook aangeraden na de zwangerschap, bijvoorbeeld als er nog borstvoeding wordt gegeven of bij postnatale problemen.

Want helaas krijgt de roze wolk na de bevalling voor sommige vrouwen donkere randen. Naast eventuele psychische en sociale factoren wordt een postnatale depressie veroorzaakt doordat de hormonale huishouding uit balans is en zich weer moet normaliseren. Ook hier is magnesium een natuurlijk hulpmiddel om de postnatale depressie te verlichten. Vrouwen die al tijdens de zwangerschap zorgen dat ze in magnesiumbalans blijven hebben dan ook minder kans op een postnatale depressie.

De magnesiumvlokken voor een voeten- of ligbad, bestaan uit zuivere magnesiumchloride die een weldadig en ontspannen gevoel geven terwijl ze je magnesiumgehalte in balans brengen. Ook is een magnesium voeten- of ligbad uitermate geschikt om afvalstoffen af te voeren.

Magnesium en zwangerschapskwaaltjes

Harde buiken is iets wat bekend is bij zwangere vrouwen, dit kan voorkomen door een (te) laag magnesiumgehalte. Harde buiken worden veroorzaakt door een samentrekking van de baarmoeder en de spanning die dat geeft is niet prettig. Vrouwen krijgen vaker harde buiken als ze (onbewust) onder stress staan. Soms is dan het advies om minder te gaan werken of het rustiger aan te doen.

Extra magnesium kan dan ontspanning geven, waardoor harde buiken minder vaak voorkomen of eerder weer wegtrekken. Kramp is een andere klacht die tijdens de zwangerschap kan optreden. Met name in de kuiten en dan ook voornamelijk ’s nachts. Een tekort aan magnesium is een mogelijke oorzaak.

Daarnaast heb je ook nog het restless legs syndrome, oftwel rusteloze benen. Wat het precies veroorzaakt, weten we niet, maar zwangere vrouwen hebben hier vaker last van. Ook wanneer je hier last van hebt, heb je vaak baat bij extra magnesium.

Er zijn daarnaast ook aanwijzingen dat voldoende magnesium ook helpt bij het voorkomen of verminderen van stemmingswisselingen en slaaptekort. Bedenk vooral dat het geen medicijn of wondermiddel is, maar een natuurlijk mineraal waaraan zwangere vrouwen een hogere behoefte hebben.

 

Welke magnesiumproducten tijdens de zwangerschap?

Elk lichaam is anders en iedereen heeft een andere behoefte. Zie hieronder mijn advies, maar bedenk ook dat de ene keer ietsje minder en de andere keer ietsje meer, helemaal geen probleem is.

*Let op indien je een lage bloeddruk hebt of een trage hartslag, magnesium werkt namelijk ontspannend en dus ook bloeddrukverlagend.

Advies

Eerste drie maanden:
Neem 2x per week een voetenbad (met 100-125 gram magnesiumvlokken). Gebruik de overige dagen 10 tot 15 sprays van de magnesiumolie.

Maand vier t/m zes:
Neem 3x per week een voetenbad. De overige dagen ca. 15 sprays van de magnesiumolie.

Tot de bevalling:
Neem 3x per week een voetenbad, de overige dagen 15-20 sprays van de olie.

Als je nog steeds klachten hebt zoals kramp, slapeloosheid of harde buiken neem dan wat extra van de magnesiumolie. Ook kun je af en toe een ligbad met een kilo magensiumvlokken nemen dit ontspant enorm en is heerlijk! Mooie opname plekken voor de magnesiumolie zijn de buik en de voeten, maar als je veel kuitkrampen ervaart, smeer het dan ook daar.

Tip: overweeg je een bevalling in het water? Voeg dan magnesiumvlokken toe. De ervaringen daarmee zijn zeer positief!

De magnesiumvlokken bestaan uit zuiver bronwater en pure en elementaire magnesiumchloride met een gehalte van 47%.

Als je nog vragen hebt, mail of bel ons gerust. En als je twijfelt, raadpleeg dan je arts of verloskundige.

Leave a Reply